Airco vullen

De meeste auto’s zijn vandaag de dag uitgerust met een airco. Steeds minder mensen nemen genoegen met een auto waarin geen technologie is opgenomen dat zorgt voor verkoeling. En dat is helemaal niet vreemd wanneer je je bedenkt dat de aarde jaar na jaar alleen maar verder lijkt op te warmen.
Echter betekent dit dus ook dat de airco qua onderhoud bijgehouden moet worden. Het laatste wat je wilt, is dat de airco het op een warme dag ineens begeeft. De technologie is dan wel aanwezig, maar dan heb je er vervolgens nog niks aan. De airco vullen is hier een belangrijk onderdeel van.

Wat houdt airco vullen in?

De airco vullen klinkt wellicht als iets dat logisch is, maar wat houdt het nu eigenlijk in? Wat gebeurt er precies op het moment dat je de airco laat vullen? En waarom is het belangrijk om dit geregeld te laten doen door je garage? In de airco bevindt zich koudemiddel. Dit koudemiddel zorgt voor voldoende druk, zodat er koude lucht de auto in geblazen kan worden. Echter neemt deze hoeveelheid koudemiddel als gevolg van lekkage of verdamping met zo’n 5 tot 10% per jaar af. Dit betekent dus dat er ieder jaar minder koudemiddel over blijft, waardoor de druk afneemt. De airco bijvullen is dan nodig om ervoor te zorgen dat er alsnog voldoende koude lucht de auto in wordt geblazen.
Garages beschikken over dit koudemiddel en weten precies hoe ze dit moeten bijvullen. Zo krijgen we bij Automeister jaarlijks een groot aantal klanten op bezoek die puur komen voor het vullen van de airco.

Voordelen airco vullen

De airco vullen is eigenlijk meer een ‘moet’ dan een ‘mag’. Zeker wanneer je je bedenkt welke voordelen erbij komen kijken. Zo wordt het sterk afgeraden om te lang met een te lege airco rond te rijden. De negatieve effecten spreken voor zich. Door de airco tijdig te vullen, maak je dan ook gebruik van voordelen als:

  • Meer koele lucht in auto: Het doel van een airconditioning is uiteindelijk om koele lucht in de auto te verspreiden. Wanneer de airco niet volledig bijgevuld is, is dit niet mogelijk. De airco is dan niet in staat om de volledige capaciteit in te zetten. Zeker op hele warme dagen ga je dit direct merken. De auto krijgt de lucht niet meer zo koel als dat je gewend bent.
  • Minder kans op defecte airco: Wat veel mensen verder niet weten, is dat er een goede kans is dat een airco defect raakt wanneer er te weinig koudemiddel in zit. De grens waarop het echt gevaarlijk wordt voor je airconditioning is bij minder dan 70%. Op het moment dat de airco met minder dan 70% aan koudemiddel is gevuld, valt de druk te veel weg. Aangezien er per jaar dus mogelijk al 10% weglekt of verdampt, moet je hier wel op tijd rekening mee houden. Een tijd moeten rijden zonder werkende airco is niet heel fijn. Zeker niet als de zon veel schijnt.
  • Kostenbesparing: Daar komt nog bovenop dat het veel geld kost om een defecte airco te laten repareren. De kosten hiervan zijn vele malen groter dan voor het vullen van de airco. Dit maakt het meer dan logisch dat je een defect van de airco te allen tijden probeert te voorkomen. Het is gewoon zonde om er achteraf spijt van te hebben dat je de airco niet gewoon op tijd liet bijvullen.
  • Verhoogd rijcomfort: Uiteindelijk draagt een goedwerkende airco bij aan een sterk verhoogd rijcomfort. Veel mensen spenderen gemiddeld genomen flink wat uren per jaar in de auto. Het is dan wel zo fijn wanneer deze auto van alle gemakken is voorzien. Een airco die gewoon op volle capaciteit opereert, is daar een belangrijk onderdeel van. Dit alleen al is genoeg reden om even langs te komen bij Automeister om de airco bij te laten vullen.

 

Wanneer airco auto bijvullen?

Aan de ene kant moet je de airco op tijd vullen. Aan de andere kant wil je dit echter ook weer niet te vaak doen. Wat je dan juist ziet, is dat het eigenlijk weinig zin heeft om het te doen. Het kost je dan onnodig veel geld, terwijl de airco misschien nog voor 97% gevuld is.
In het ideale geval zorg je ervoor dat de hoeveelheid koudemiddel nooit ook maar in de buurt van die grens van 70% komt. En dus moet je een ruime marge nemen.
Zoals gezegd lekt of verdampt er ieder jaar zo’n 5 a 10% van het koelmiddel. Daarmee is de kans aanwezig dat je binnen 2 jaar al onder de 80% dreigt te raken. En dan kom je wel gevaarlijk dicht in de buurt van de vastgestelde grens van 70%.
Veel mensen kiezen er dan ook voor om van de airco vullen een jaarlijkse activiteit te maken. Door middel van een jaarlijkse controle weet je dan ook zeker dat er niet nog meer is weggelekt door bijvoorbeeld een gaatje in de airco. Met het juiste airco onderhoud ben je er altijd op tijd bij.

Kosten airco auto vullen bij Automeister

Over het algemeen is het redelijk gewoon om het bijvullen van de airco te combineren met uitgebreid airco onderhoud. Als garage kijken we dan naar de gehele airco, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je airco is bijgevuld, maar dat vervolgens blijkt dat er in het systeem zelf een defect aanwezig is.
Bij het nalopen en bijvullen van de airco is het altijd mogelijk dat we tegen bepaalde problemen aanlopen. Uiteraard repareren we deze graag voor je. Echter is het hierdoor vooraf lastig te zeggen welke kosten er precies bij het bijvullen van de airco komen kijken. Graag nodigen we je uit om contact op te nemen voor meer informatie. We helpen je namelijk zo snel mogelijk verder met het vinden van oplossingen van alle problemen die met airco onderhoud te maken hebben.