Luchtvering Inbouwen

Om ons heen zien we steeds meer personenauto’s, bestelbusjes en campers met luchtvering, maar wat is dat nou precies?

Een Luchtveringsysteem vind je steeds vaker bij voertuigen. De traditionele schokdempers maken plaats voor elektronische regelbare luchtvering. Luchtvering heeft meerdere functies. Zo vangen ze schokken op die voortkomen uit oneffenheden in de weg. Ook in bochten voorkomen ze dat je voertuig uitslaat. Verder zorgen ze ervoor dat je voertuig contact blijft maken met de weg.

De lucht bij een luchtvering is ingesloten in balveren. Door het comprimeren en ontspannen van lucht ontstaat de vering. Onderdelen van de luchtvering zijn voornamelijk de luchtpomp, de voorraadtank, de drukregelaar en de veercilinder met magneetkleppen. Met behulp van de compressor wordt er lucht in de drukaccumulator voorraadtank opgeslagen. De minimale waarde die de luchtdruk moet hebben wordt elektronisch ingesteld. Als de waarde onder deze minimale waarde zit, gaat de compressor automatisch aan en wordt de luchtdruk aangevuld door de drukaccumulator. Zodra de elektrische stuurdoos het signaal doorgeeft, zorgt de magneetklep ervoor dat er lucht in of uit de luchtveer wordt geleid. Zo wordt de flexibiliteit van de vering geregeld.

Afhankelijk van de omstandigheden gaat een luchtveringssysteem gemiddeld zes tot tien jaar mee.

Inbouwen luchtvering auto en bestelbus

Nadat de luchtvering is gemonteerd wordt de gewenste rijhoogte via de hoogtesensor ingesteld, dit gebeurd volledig automatisch. Het zorgt ervoor dat de auto of bestelwagen ongeacht het aantal passagiers of gewicht van de lading de gewenste rijhoogte blijft behouden.

Een ander voordeel van een luchtveringssysteem is dat je het voertuig bij stilstand kan laten zakken. Hiermee wordt het in en uitstappen of het laden en lossen nog veel makkelijker. Dit is vooral handig bij personen en rolstoelvervoer, maar ook bij het transport van dieren.

Inbouwen Luchtvering Camper Fiat Ducato

Campers hebben het vaak zwaar te voorduren wat betreft hun zware gewicht en hoge zwaartepunt. Dit beïnvloed de remweg en het rijgedrag.

Vaak hebben campers hetzelfde standaard onderstel als van een bestelwagen. Campers worden veel zwaarder belast dan een bestelwagen van de gemiddelde pakketdienst. Ook gaat er in de camper naast de ingebouwde keuken, slaapkamer, woongedeelte en badkamer nog vakantiebagage mee. Hierdoor worden de schokdempers en bladveren van de campers tot hun maximum belast.

Ook de Fiat Ducato camper kan te maken krijgen met beladingsproblemen, door de indeling van het interieur. Het onbalans kan zeker zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg.

Daardoor kan de vering bij oneffenheden of drempels doorslaan. Ook wordt de camper minder goed bestuurbaar bij uitwijkmanoeuvres en noodstops. In bochten voel je vaak ook dat de camper wiebelig en instabiel is.

De beste oplossing hiervoor is dan ook luchtvering. Als je onverwachts moet uitwijken of moet remmen blijft de camper goed bestuurbaar, ook als deze ongelijkmatig beladen is. De luchtvering zorgt er namelijk voor dat de camper dezelfde rijhoogte behoudt. Ook kan er bijvoorbeeld bij het op en afrijden van een boot de achterzijde hoger worden gezet. Daarmee voorkom je dat de grond wordt geraakt.

Prijs Luchtveringssysteem camper fiat ducato

De prijs van een compleet luchtveringssysteem voor de Fiat Ducato camper ligt rond de € 8000.

Meest gestelde vragen:

Waar is het voor?

Luchtvering vangt schokken van oneffenheden in de weg op. Ook zorgt het ervoor dat de auto altijd in contact blijft staan met de weg. Verder zorgt de vering ervoor dat de auto niet uitslaat in bochten.

Hoe duur is luchtvering?

De prijs van een luchtveer ligt tussen de € 100 en € 900.

Hoe werkt luchtvering voor een camper?

Luchtveren bij een camper kunnen een middel zijn om de ongelijke gewichtsverdeling te balanceren en om het rijden comfortabeler te maken.

Hoe werkt luchtvering voor de Iveco Daily?

Vanaf de fabriek kun je de Iveco Daily alleen laten uitrusten met luchtvering op de achteras. In sommige gevallen is het gewenst om zowel voor als achter luchtvering te hebben.

Voor de Iveco Daily is luchtvering vooral geschikt voor het verhelpen van beladingsverschillen of bij zware belading.