Wat zijn Winterbanden?

Winterbanden zijn autobanden die gemaakt zijn van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. De reden hiervoor is dat het rubber van zomerbanden hard wordt tijdens de winterse temperaturen. Hierdoor verliezen de banden grip en rijcomfort. Winterbanden presteren juist het beste tijdens de koude temperaturen. Om meer grip te hebben op de weg hebben de banden dan ook een dieper profiel en verhard het rubber niet tijdens koude temperaturen. Ook vermindert u het risico op aquaplaning. Door de specifieke vorm van de winterbanden zorgen de banden voor een betere afvoer van water of natte sneeuw. De remweg wordt hierdoor korter en het rijcomfort verhoogd.

Winterbanden wisselen

Wanneer is het tijd om uw zomerbanden om te wisselen voor winterbanden? Dit een vraag die veel wordt gesteld. De banden komen het best tot hun recht bij temperaturen onder de 7°C. Dit is vaak in de periode tussen de maanden november en maart/april. Binnen deze periode wordt er dus sterk aangeraden om op winterbanden te gaan rijden. Zorg er ook voor dat u uw banden weer op tijd omwisselt voor zomerbanden. Winterbanden slijten namelijk door de zachtere rubbersamenstelling sneller bij warmere temperaturen.

Wat zijn de voordelen?

  • Verbeterde grip op de weg. Doordat de band is opgebouwd uit ander materiaal zorgen de banden voor meer grip en trekkracht op de weg. Dit geld voor temperaturen onder de 7°C.
  • Kortere remweg. Door de verbeterde wegligging en grip.
  • Minder risico op aquaplaning. Door de verbeterde afvoer van water of natte sneeuw.
  • Minder brandstofverbruik. Tijdens de koude tempraturen is het met deze banden makkelijker om vanuit stilstand op te trekken en weg te rijden.

Winterbanden in Nederland

Winterbanden zijn volgens de Nederlandse wetgeving niet verplicht. Toch is er wel een sterk advies om vanaf november tot maart op deze banden te rijden. De seizoenen herfst en winter zijn in Nederland vaak onvoorspelbaar. Het is daarom belangrijk dat je tijdens deze seizoenen meer grip hebt op de weg. Winterbanden zorgen voor meer veiligheid en een kortere remweg tijdens regen en ijzel. Dit is prettiger en een stuk veiliger rijden.

Winterbanden in het buitenland

In veel landen is het strafbaar om met zomerbanden te rijden in de winter. Je hebt namelijk minder grip op de weg waardoor je jezelf en andere in gevaar kan brengen. De remweg is langer waardoor je gemakkelijk in een slip terecht kan komen. Als je geen winterbanden hebt in een land waar dit verplicht is, loop je het risico op een boete of je kan te maken krijgen met een omgekeerde bewijslast en een veranderde verzekeringsdekking. Wees daarom verstandig en kies voor winterbanden!