Olie verversen

Een simpel maar belangrijk onderhoudspunt is het regelmatig controleren en verversen van de motorolie en de vervanging van de bijbehorende oliefilter. Vervuilde of te weinig motorolie kan ervoor zorgen dat de prestaties achteruit gaan en kan zelfs schade aan uw motor veroorzaken. Om er voor te zorgen dat uw motor goed blijft functioneren is het dus van belang regelmatig de olie te verversen.

Welke functie heeft motorolie

Voldoende schone en het juiste type olie zorgt voor een optimale prestatie van de aandrijving van de auto. Motorolie heeft verschillende functies in de verbrandingsmotor:

Smering

Motorolie zorgt ervoor dat de bewegende onderdelen van de motor gesmeerd worden, bijvoorbeeld de nokkenassen, drijfstangen en zuigers. De levensduur van de motor wordt hierdoor verlengt. De olie vermindert namelijk hierdoor wrijving en slijtage.

Afdichting

Om te voorkomen dat olie de verbrandingskamer binnendringt en de prestaties van de motor vermindert. Zorgt motorolie voor een afdichting tussen de cilinders en afzuigers.

Koeling

Motorolie neemt warmte van de motor op en brengt dit naar de koeler. Op deze manier draagt de motorolie bij aan het afkoelen van de motor.

Reiniging

Motorolie vervoerd vuil, zoals stof of andere verontreinigingen van de motor naar het oliefilter. Dit wordt dan via het oliefilter weer afgevoerd.

Hoe vaak moet motorolie worden ververst?

Hoe vaak je de olie van je motor moet laten verversen hangt af van een aantal factoren: het type auto, de rijomstandigheden en het type olie wat wordt gebruikt. Het is raadzaam om de aanbevelingen van de autofabrikant op de volgen. Deze informatie is te vinden in de handleiding van je auto.

Over het algemeen wordt het aangeraden om de motorolie te verversen om de 10.000 kilometer of één keer in het jaar. Als de motorolie troebel of niet op peil is, moet de olie onmiddellijk worden ververst! Dit ongeacht wanneer de laatste oliewissel is geweest. Je loopt anders namelijk het risico om schade aan te richten aan de motor.

Kosten olie verversen

Kosten voor het verversen van motorolie zijn relatief laag in vergelijking tot kosten van reparaties die nodig kunnen zijn als gevolg van verwaarlozing van de motorolie. Kosten voor het verversen hangt af van het type auto en het type motorolie dat hiervoor moet worden gebruikt.

De kosten van het verversen van motorolie door een professionele monteur kan variëren tussen de € 50 en € 100 euro.