Welke soorten Auto Banden zijn er beschikbaar?

Een autobanden zijn opgebouwd uit verschillende materialen. Deze materialen zijn zwavel, silica, hars, klei, silaan, roet en rubber. Elke type band heeft ook zijn eigen speciale rubbersamenstelling en profiel.

De banden zijn het enige contact tussen de auto en het wegdek. Autobanden zorgen voor een veilige wegligging en voor het overbrengen van aandrijf, stuur en remkrachten op de weg.

Een goede autoband moet luchtdicht zijn, lang meegaan, makkelijk over de wegrollen, weinig geluid maken en vuil en water goed kunnen afvoeren. Banden die versleten zijn of niet goed in balans zijn vormen een gevaar op de weg.

Verschillende soorten autobanden

Er zijn drie verschillende autobanden te verkrijgen, namelijk zomerbanden, winterbanden en all-season banden.

zomerbanden

Zomerbanden zijn de meest verkochte autobanden in Nederland. Deze banden zijn bestand tegen hoge snelheden en zijn zeer geschikt voor het rijden bij temperaturen boven de 7°C. Kenmerken van een zomerband zijn optimale grip, soepelheid en nauwkeurige handling.

Winterbanden

Winterbanden hebben een dieper profiel en een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Door de zachtere rubbersamenstelling heb je meer grip op de weg in de winter. Winterbanden zijn geschikt voor temperaturen onder de 7°C. Kenmerken van winterbanden zijn goede tractie en efficiënt kunnen remmen.

All-season banden

Een all-season band is een combinatie tussen een zomer en een winterband. Een all-season band is in de zomer beter dan een winterband en andersom. Deze band heeft ook weer een speciale rubbersamenstelling en profiel, waardoor de band geschikt is voor zowel de winter als de zomer.

de Levensduur van autobanden

Gemiddeld gaan autobanden zo’n 5 tot 10 jaar mee. De levensduur van de band hangt af van een aantal dingen; hoeveel kilometer u er mee rijdt, wat uw rijstijl is en wat de weeromstandigheden zijn. Om de levensduur van de band te verlengen kunt u een aantal maatregelen in acht nemen.

  • Zorg dat de banden uitgebalanceerd zijn
  • Zorg voor een goede bandenspanning
  • Controleer de banden regelmatig op slijtage
  • Controleer regelmatig de profieldiepte
  • Check of je de juiste banden hebt voor het seizoen