Auto Grote beurt 

De grote beurt is iets waar iedereen ooit weleens een keer van heeft gehoord. Wanneer je de eigenaar bent van een auto, is het namelijk zaak om af en toe voor een grote beurt naar de garage te gaan. Dit om er zeker van te zijn dat de auto op lange termijn in een goede staat blijft. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk echt bij een grote beurt? En wanneer is het nodig om ervoor langs te komen? Bij deze geven we je een antwoord op de desbetreffende vragen.

Wat gebeurt er bij een grote beurt?

Wanneer we het over een grote beurt hebben, dan gaat het over een uitgebreide auto onderhoudsbeurt. Deze auto onderhoudsbeurt is in de basis niet wettelijk verplicht, maar desondanks wel nog erg belangrijk. Een auto is pas veilig wanneer deze ook geregeld een grote beurt krijgt. Je moet het zien als een controle van alle losse onderdelen van de auto.
Wat namelijk vaak gebeurt bij auto’s, is dat losse onderdelen na verloop van tijd lichte gebreken beginnen te vertonen. Onbehandeld worden deze gebreken alleen maar groter en groeien ze uit tot serieuze veiligheidsproblemen. Wanneer je dan nooit een grote beurt zou laten doen, dan kom je er pas achter wanneer het te laat is. Zo komt het bijvoorbeeld weleens voor dat een rem het begeeft, terwijl deze bij een grote beurt al maanden of jaren eerder vervangen zou zijn.

Wanneer langskomen voor een grote beurt voor de auto?

Het liefst ga je zo vaak als mogelijk langs bij een garage voor een grote beurt als auto onderhoudsbeurt. Echter zitten er natuurlijk kosten aan verbonden en heeft niet iedereen een ongelimiteerd budget tot zijn of haar beschikking. Bovendien zijn er nog een aantal andere factoren die van invloed zijn op wanneer je moet langskomen voor een grote beurt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende:

  • Kilometerstand: Hoe ouder een auto is, hoe hoger de kilometerstand. Dit betekent dus ook dat er een grotere kans is dat de auto gebreken begint te vertonen. Daarom geldt dat hoe hoger de kilometerstand is, hoe vaker je langs moet voor een grote beurt.
  • Gereden kilometers per jaar: Daarnaast is het ook van invloed hoeveel kilometers er per jaar gereden worden. Als je iemand bent die veel rijdt, dan neemt vanzelfsprekend ook de kans toe dat er een defect in de auto is. Dus ook tussen het aantal gereden kilometers per jaar en de frequentie van een grote beurt is een positief verband te vinden.
  • Type auto: Als laatste speelt ook het type auto een rol. Het ene type auto is gemaakt van sterker materiaal dan het andere. Hierdoor zijn er kleine verschillen mogelijk tussen wanneer je idealiter langs de garage gaat voor een grote beurt.

Om je toch een bepaalde richtlijn te geven van wanneer je langs moet bij de garage voor een grote beurt, is er een bepaalde vuistregel. Deze vuistregel is als volgt:
Je auto heeft een grote beurt nodig per 30.000 gereden kilometers of elke 2 jaar.
Het is dan dus maar net de vraag of je wel of niet binnen 2 jaar aan 30.000 kilometer komt. Is dit wel het geval, dan ga je dus vaker. Zo niet, dan om de 2 jaar.

Voordelen grote auto onderhoudsbeurt

Je auto een grote beurt geven doe je natuurlijk niet voor de lol. Zeker niet gezien de kosten die hierbij komen kijken. Het is dan ook zeker niet vreemd dat je wilt weten wat nu eigenlijk precies de voordelen zijn van een grote beurt. Wat maakt het zo fijn om deze auto onderhoudsbeurt frequent te laten doen? Qua voordelen moet je denken aan:

  • Optimale veiligheid: Uiteindelijk is de veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkst. Je wilt niet dat jij zelf in gevaar komt of dat je anderen onnodig in gevaar brengt. Door af en toe voor een grote beurt langs te gaan, weet je zeker dat je auto veilig is en dat je je zonder problemen op de weg verplaatst.
  • Voorkomen meer schade: Een ander voordeel van een grote beurt is dat het voorkomt dat schade erger wordt. Een klein defect of een lichte vorm van schade kan zich namelijk ontwikkelen tot een veel groter probleem. Wanneer het dan te lang duurt tot de volgende grote beurt, blijkt ineens dat er allerlei verschillende onderdelen van de auto helemaal kapot zijn. Hierdoor lopen de kosten een stuk hoger op dan wanneer je in een eerder stadium achter deze mankementen was gekomen. Je bespaart dus in potentie een hoop geld met een grote beurt.
  • Meer waarde auto bij verkoop: Daar komt nog eens bovenop dat een auto ook meer waard is wanneer deze geregeld een grote beurt heeft ondergaan. Deze grote beurten worden namelijk geregistreerd. Zo kun je bij de verkoop van je auto aantonen dat er bij de laatste grote beurt geen defecten of problemen in de auto aanwezig waren. Altijd fijn om te weten dat je auto meer waard is dan dat je in eerste instantie misschien dacht. Mocht je dan van plan zijn om de auto binnenkort te verkopen, dan heb je met een meevaller te maken.

 

Kosten grote beurt bij Automeister

Als laatste punt is iedereen natuurlijk benieuwd naar de kosten van een grote beurt. Bij Automeister zijn we intussen erg gespecialiseerd in het uitvoeren van grote beurten. Dankzij een jarenlange ervaring weten we als geen ander op welke onderdelen van de auto gelet moet worden. We gaan dan ook graag voor je aan de slag. Zo dragen we ons steentje bij aan een sterk verbeterde veiligheid op de weg.
Daarbij geven we direct aan dat het vooraf niet duidelijk te zeggen is hoe duur een grote beurt gaat zijn. Dit hangt er namelijk sterk vanaf welk type auto je hebt en in hoeverre er al bepaalde schade aan de auto is. Het mogelijke vervangen van onderdelen is uiteraard van invloed op de prijs. Echter geldt over het algemeen dat de kosten ergens tussen de €300 en €600 liggen. Mocht je auto nog helemaal in orde zijn, dan heb je geluk. Hoe dan ook rij je met een ongeëvenaard goed gevoel rond wanneer je weet dat je auto net een grote beurt heeft gehad.