Auto uitlijnen en balanceren

Uitlijnen

Het uitlijnen van een auto is erg belangrijk voor het brandstofverbruik, slijtage en de wegligging van de banden. Wanneer de wielen van de auto niet goed zijn uitgelijnd kan dit de volgende gevolgen hebben: ongelijkmatige bandenslijtage, slechte wegligging en een onveilige rijervaring.

Door de autowielen te laten uitlijnen zorgt u ervoor dat u een betere controlere hebt over de auto. Als de wielen bijvoorbeeld te ver naar binnen of naar buiten toe zijn uitgelijnd kan dit ervoor zorgen dat u een verminderde controle hebt over de auto, vooral bij hogere snelheid. Ook helpt het uitlijnen van de wielen bij het verminderen van het brandstofverbruik. Als de wielen niet goed zijn uitgelijnd zorgt dit voor meer weerstand en wrijving op de weg. Dit kan resulteren in meer brandstofverbruik. Tot slot verlengt het uitlijnen van de wielen de levensduur van de autobanden. Ongelijkmatige stand van de wielen kan ervoor zorgen dat er een snellere slijtage is van de banden.

Wanneer auto laten uitlijnen?

Als je auto last heeft van de volgende klachten raden wij sterk aan om uw auto te laten uitlijnen:

  • Als de auto iets heeft geraakt (bijvoorbeeld stoeprand of iets anders groots op de weg).
  • Als de banden ongelijkmatig slijten.
  • Als je problemen ervaart met het rijgedrag en besturen van de auto; auto trekt of wijkt af naar één kant, stuur draait niet soepel terug na een bocht, het stuur staat niet recht al er wel in een rechte lijn gereden wordt.
  • Als er onderdelen van de ophanging of stuurinrichting zijn vervangen.

Kosten

De kosten van het uitlijnen van een auto kunnen erg verschillen. Er zijn verschillende soorten uitlijningen mogelijk; achterwiel-, voorwiel- en vierwiel-uitlijning. De kosten van het uitlijnen van uw auto hangt er ook vanaf of er nog extra kosten zijn gemaakt, bijvoorbeeld door een reparatie of aanpassing die nodig was om de wielen te gaan uitlijnen.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het uitlijnen van een auto variëren tussen de € 50 en € 150 euro. Belangrijk om te onthouden is dat het uitlijnen van een auto een belangrijke investering is voor de levensduur van de auto!

Balanceren

Het laten balanceren van de auto is erg belangrijk voor de veiligheid, levensduur en prestaties van de auto. Banden worden standaard bij de montage van de banden gebalanceerd. Echter als banden gaan slijten of worden vervangen kunnen er onbalansproblemen optreden.

Het balanceren van de wielen zorgt ervoor dat het gewicht van de auto gelijkmatig over banden wordt verdeeld. Het gevolg hiervan is dat de veiligheid van de auto wordt gewaarborgd, het verminderd brandstof verbruik en zorgt voor een comfortabele rijervaring.

Wanneer auto laten balanceren?

Het laten balanceren van de auto raden wij bij de volgende dingen strek aan:

  • Als de auto last heeft van trillingen in het stuurwiel of de auto zelf.
  • Als de auto last heeft van ongewone geluiden, zoals bonken of klapperen.
  • Als de auto last heeft van ongelijke bandenslijtage

Kosten

De kosten voor het balanceren van een auto liggen over het algemeen tussen de € 10 en € 30 per wiel. Houdt er wel rekening mee dat de kosten hiervoor wel kunnen toenemen als er een vervanging of reparatie nodig is aan het ophangsysteem van de auto.